Tilbage

Hvad synes dit barn om maden?

TO VELKENDT KLASSIKERE OG ET VEGETRARISK INDSPARK
På denne menu har vi en delt førsteplads mellem Tomatsuppe og Kødboller i tomatsovs, hvor hele 95% af børnene synes at de er gode eller rigtig gode. På en skarp 3. plads finder vi Grøntsagskarrygryden. Vi er meget fokuseret på at udvikle lækre vegetariske retter, som kan leve op til Fødevarestyrelses anbefalinger, derfor er det skønt at se, at det er lykkes på denne menu med Grøntsagskarrygryden, som børnene placerer i top-3.

Pasta med laks og ærter i citronsovs er den varme ret, som børnene virker til mindst at kunne lide.

SMØRSELV OG DET VEGETARISKE PÅLÆG
Generelt kan vi se, at børnene er glade for udvalget af pålæg – og det er jo helt fantastisk. Især i fiskepålæget scorer klassikerne fiskefrikadelle, makrel og torskerogn højt. Faktisk er minimum 98% helt enige om, at de bare fungerer. Det samme gør sig gældende i det vegetariske pålæg, hvor vi finder figenpålæg og ost som sikre vindere. Dem skriver vi os selvfølgelig bag øret – det er altid godt at have nogle sikre favoritter. Men i det vegetariske pålæg vil vi gøre en ekstra indsats for at finde nye produkter og opskrifter, der kan blive fremtidens favoritter. Med de nye kostråd er vegetarisk pålæg noget vi skal fokusere endnu mere på.

I kødpålægget har minimum 85% svaret, at spegepølse med remoulade, kyllingeleverpostej med rødbede, kyllingekødpølse samt kalkunpålæg er produkter, som børnene synes godt eller rigtig godt om.

I kommentarerne kan vi se, at det er smørselv madden med citronmakrel, som børnene mindst kan lide. Kommentarerne går på, at smagen af peber er for fremtrædende og børnene dermed ikke spiser det. Samtidig kunne vi se, at under 10% syntes at den var god eller rigtig god. Derfor valgte vi med effekt fra 4. juli at erstatte citronmakrellen med almindelig makrel i tomat.

DE LUNE YNDLINGE
Med fiskefrikadeller, kyllingesticks, kulmulestykker og grøntsagsdeller virker det til, at vi aldrig går galt i byen. Den fingervenlige mad er og bliver favoritter både blandt børnene, men også i køkkenet, hvor de er lette at håndtere. Faktisk har mindst 83% svaret, at børnene synes godt eller rigtig godt om disse lune retter. Samtidig er det fedt at se, at to ud af fire yndlingsretter er fisk.

Modsat er bagte gule beder den lune ret, som børnene har sat nederst på listen. De bagte gule beder serveres dog til grøntsagsdellen, som er en favorit. På den måde forsøger vi at sammensætte dagene således, at der på dage med nye retter, altid kan findes noget genkendeligt, så børnene har noget at vælge i mellem. Vi bliver dog til stadighed ved med at have bagte grøntsager på menuerne en gange i mellem. Det handler både om sundhed, bæredygtighed og økonomi.

FRUGT OG GRØNT ER BARE SAGEN
Efterhånden er det et genkendeligt billede, som tegner sig af børnenes favoritter i frugt og grønt. 98% har nemlig svaret, at vandmelon, banan, galiamelon, cantaloupemelon, agurk og rød peberfrugt er godt eller ligefrem rigtig godt!

Vi holder meget af at kunne give børnene deres favoritter, især fra frugt og grøntafdelingen. Derfor bruger vi selvfølgelig denne viden, når vi sammensætter en ny menu. Samtidig er det også vigtigt at sige, at vi prioriterer frugt og grønt i sæson, så selvom meloner er favoritter, vælger vi eks. appelsiner oftere, når de er i sæson.

GRØD PÅ MENUEN
Når vi udvælger grød til menuen, går vi efter enkle og børnevenlige grødopskrifter, hvor vi kan lege med topping og konsistens. Vi ved, at der er blandede erfaringer med grød – nogen elsker det, andre har svært ved at få det til at fungere. 48 % fortæller, at børnene synes godt eller rigtig godt om Sommerrisengrøden. 29% af børnenes synes, at den er dårlig eller rigtig dårlig, mens 23% siger hverken eller.

Overordnet tegner der sig dog fortsat et billede, hvor vuggestuerne efterspørger mere grød, mens der i børnehaverne kommenteres på, at grøden fravælges. Når vi sætter grød på menuen, handler det også om økonomi. Grøddage er billige dage og billige dage betyder, at der bliver råd til noget af det “sjove” på andre dage. Samtidig er grød en gammel dansk spise, som vi vægter at have på en menu til børn, fordi det simpelthen er nærende og mættende.

SAMMEN OM AT SKABE DEN ALLERBEDSTE MENU
Til sidst vil vi takke alle køkkenansvarlige og ledere for jeres store opbakning med besvarelser af spørgeskemaet, som denne gang er endt med en svarprocent på 58%. Tusind tak for det!

Vi tror på, at det er i fællesskab, at vi skaber den allerbedste menu til børnene. Derfor bruger vi børnenes vurdering fra spørgeskemaet, på lige fod med viden fra vores dygtige producenter og kokke, Fødevarestyrelsens anbefalinger, samt vores egne erfaringer. Summen af alt det, trækker vi på, når vi sammensætter en menu. Med fokus på børnene, stiler vi hver gang mod at lave den bedste menu, vi nogensinde har lavet.

Vi har lavet et lyn nemt overblik af evalueringen, se eller download den her