Det fælles måltid

Mere end mad

En frokostordning handler om mere end bare mad. At spise sammen giver en unik mulighed for motivation, læring og madglæde.

“Ungerne får kendskab til ny mad, de bliver mad-modige og de tør at smage på mere – de får lidt af hvert på tallerkenen, og lige så stille og roligt begynder de at smage på det hele. Det er modigt at smage på noget, man ikke har prøvet før – og det får de at vide”. Ena er køkkenansvarlig i Basthøj Børnehus i Egedal Kommune, og hun fortæller om det fælles måltid:
“Forældrene kommer tit og spørger om opskrifter på det, jeg serverer – og de er helt overrasket over, at deres børn spiser så varieret, som de gør, når de er i institutionen.”

“Når forældre smører madpakker, bliver det tit det samme, som kommer i madkassen dag efter dag. Forældrene vil selvfølgelig være sikre på, at børnene kan lide det, der er i madpakken. Jeg synes klart at børnene spiser meget mere varieret nu, hvor de spiser den fælles mad.”

Ena fortæller, hvad hun mener, at børnene lærer af at spise sammen:

“De lærer at vente, mens maden bliver rakt rundt, og de bliver dygtige til at smøre deres mad selv. De lærer at vælge, hvad de vil have og vurdere, hvor meget mad de kan spise. Jeg er forbløffet over den ro, der er omkring måltidet. Der er fokus på maden og børnene er enormt gode til at forholde sig til, hvad de vil have, og det er tydeligt, at de inspirerer hinanden, når de spiser.”