Tilbage

Spørgsmål & svar

Maden

Åben alle Luk alle
  • Hvad er der på menuen?

    Der er både kold og varm mad på menuen.
    På menuen, er der altid: Rugbrød, kødpålæg, fiskepålæg, vegetabilsk pålæg, frugt, grønt og en lun ret.
    Når der er varm mad på menuen, er det et stensikkert hit – for ungerne elsker varm mad som fx lasagne, boller i karry, tomatsuppe osv. Og selvom vi putter ekstra mange grøntsager i de varme retter, er de stadig børnenes favoritter.

  • Er maden fra Fru Hansens Kælder sund?

    Ja. Maden fra Fru Hansens Kælder lever op til Fødevarestyrelsens krav til børnemad (Måltidsmærket).
    Fru Hansens Kælder samarbejder med Fødevarestyrelsen om mad til børnehavebørn og vuggestuebørn.

  • Kommer maden færdig?

    Både og. Al frugt og grønt kommer hjem til institutionen hele og skal skæres, snittes, blancheres, rives eller i det hele taget bearbejdes. Pasta, ris, kartofler osv. koges i institutionen.
    Noget mad kommer færdigt og skal varmes i ovnen. Fru Hansen kalder det delvis egenproduktion, og menuen er særligt udviklet til køkkener, der ikke er godkendt til fuld egenproduktion.

  • Er maden økologisk?

    Menuen er minimum 90% økologisk.

  • Hvor tit kommer maden?

    To gange om ugen. Maden kommer altid dagen før, man skal bruge den, sådan at man undgår stress over for sene leveringer etc.

  • Er maden beregnet til både vuggestue- og børnehavebørn?

    Ja. Langt hen ad vejen er det den samme mad, der serveres i både børnehave og vuggestue.
    Dog kan der være forskelle i den måde, maden tilberedes på fx dampes grove grøntsager, inden de serveres for de mindste. Der er også mulighed for at tilberede grød, mos eller supper, hvis der er dage, hvor de mindste har svært ved at spise det, der er på menuen.

  • Skal børnene stadig have madpakke med til om eftermiddagen?

    Nogle institutioner kan godt få maden fra Fru Hansens Kælder til at strække sig til om eftermiddagen, andre supplerer op med ekstra brød og frugt.

  • Hvad med børn med særlige kosthensyn?

    Alle kan spise med. Hvis der er børn, der af religiøse eller andre kostmæssige årsager ikke kan spise det, der er på menuen, kan der altid bestilles alternativer på Fru Hansens Kælders webshop.

  • Hvad med børn der har allergi?

    De fleste børn med allergier kan være med i madordningen. På Fru Hansens Kælders hjemmeside findes en allergene-liste, som forældrene har adgang til. Forældrene kan i samarbejde med den køkkenansvarlige aftale, hvilke dele af menuen barnet ikke må spise.
    På Fru Hansens Webshop kan den køkkenansvarlige bestille alternativer, som det enkelte barn kan tåle.

Praktikken

Åben alle Luk alle
  • Hvad koster det?

    En madordning er forældrefinansieret. Det betyder, at den pris som forældrene betaler, både dækker omkostningerne til maden og lønnen til den person, som står i køkkenet (madmor). Det er altså ikke pædagogerne, der skal gå fra for at lave maden. Der ansættes en køkkenansvarlig.
    Det er den enkelte kommune, der fastsætter den pris, som forældrene skal betale.

  • Tager frokostordningen tid fra det pædagogiske arbejde?

    Nej, der bliver ansat en køkkenassistent (madmor) i institutionen, som varetager alle opgaver i forbindelse med frokostordningen.

  • Hvor lang tid bruges der i køkkenet?

    Som tommelfingerregel skal der bruges ca. 3-4 minutter pr. barn pr dag. Det betyder, at en institution med 60 børn, skal bruge 3-4 timer om dagen til at lave mad og vaske op.

  • Kræver det et nyt køkken?

    Nej, men måske skal køkkenet opgraderes, så frokostordningen fra Fru Hansens Kælder, kan håndteres. Primært kigges der på om opvaskesituationen er ok. Der findes effektive opvaskemaskiner, der kan integreres i almindelige køkkener. Derudover kigger man på om institutionen har nok kapacitet i forhold til ovn, køl, frys, lager og bordplads. Fru Hansens Kælder tilbyder gratis køkkenrådgivning.

  • Hvor kommer køkkenassistenten fra?

    Institutionen ansætter selv køkkenassistenten. De penge, forældrene betaler for frokostordningen, dækker løn samt de råvarer, der leveres. Det anbefales at ansætte en køkkenansvarlige med hygiejnebevis.

  • Kan man komme på tur?

    Ja. Maden indeholder altid rugbrød, flere slags pålæg, frugt og grønt. Den køkkenansvarlige kan hurtigt lave madpakker til både planlagte og spontane ture.

  • Hvordan lærer man at håndtere konceptet fra Fru Hansens Kælder?

    Inden opstart afholder Fru Hansens Kælder et kursus for køkkenansvarlige og ledere.

  • Er det svært?

    Fru Hansens Kælder gør arbejdet med frokostordningen så enkelt som mulig. Vi laver opskrifter til alle dage, billeder af alle menuer, ernæringsberegninger, allergenelister, og den køkkenansvarlige bestiller maden i et nemt it-system, som selv udregner, hvor meget mad der skal bruges til hver enkelt menu.
    Men… maden skal I selv lave. På den måde bliver måltiderne lækrest og dagligdagen gjort så nem som muligt.

  • Virker det?

    Ja. Det ved vi, fordi de institutioner, der har valgt Fru Hansens Kælder, genvælger ordningen år efter år.