Tilbage

Efterår og vinter menu 2022

Ovenpå en lang og varm sommer er det igen blevet tid til at ryste menuposen og hilse på nye retter og gamle kendinge. Denne menu står i efterårshyggens tegn, med fokus på mættende gryderetter, fyldige supper og masser af grøntsager til de velkendte smør-selvdage.

I starten af 2022 udgav Fødevarestyrelsen deres Kostråd til Måltider, som indeholder principper for hvordan vi skal bruge de officielle kostråd i daginstitutionerne. Se mere her. Principperne omsætter de syv officielle kostråd til konkrete mængder, som vi fremover skal orientere os efter, når vi lægger menuerne. Det primære princip handler om at bruge mindre kød og mere plantebaseret.

Vi har i den nye efterår og vinter menu taget en del skridt henimod disse principper. Men vi er også klar over, at det kræver tilvænning af både rutiner og smag, når vi skal skære ned for kødet og op for det plantebaserede og bælgfrugterne. Derfor har vi, i samarbejde med Fødevarestyrelsen, lagt en strategi for at indfase kostrådene løbende over tid. Så børnenes smagsløg kan følge med. For maden er først sund når den ligger i maven. 

VARME RETTER

Vi kræser altid for de varme retter. Både dem Hanegal laver, og dem som indeholder flere komponenter. I denne omgang har vi især arbejdet på at inkorporere bælgfrugter og (endnu mere) grønt på dage, hvor vi serverer varm mad. Det gør vi, fordi vi ved, at det er nemmere for børnene at spise bælgfrugter, hvis de er en del af en varm ret, frem for tilbehør på smør-selvdage. Og bælgfrugterne er kommet for at blive. Nu skal vi bare lære at servere dem i en form som ungerne kan lide.

Paprikagryde med rodfrugtmos
Efterår er lig med gryderetter. Derfor har Hanegal haft gang i de store gryder og udviklet en lækker paprikagryde. Tænk mørbradgryde, bare uden kød. De varme retter fra Hanegal er i denne omgang alle vegetariske eller veganske. Dette er gjort med tankerne på princippet, der lyder ”Tilbyd bælgfrugter oftere end kød”. Paprikagryden er nemlig fuld af ærteprotein og hestebønner foruden masser af andre grøntsager, som sikrer at børnene både bliver mætte og får vigtige næringsstoffer. I kender allerede ærteproteinet fra Grøntsagskarrygryden. Det har konsistens som kylling, og hvis man ikke vidste bedre, ville man tro det var kød.

Daal med ris
Daal er længe blevet efterspurgt. Derfor har vi udviklet en udgave, som børnene bliver helt vilde med. Vi har nemlig genbrugt sovsen fra Grøntsagskarrygryden, som de allerede kender (og elsker). Røde linser og en masse grøntsager er gemt i retten, så den både får en lækker konsistens og er smækfuld af vitaminer og mineraler. Den serveres med (fuldkorns)ris for at gøre den endnu mere velkendt for børnene. Tænk varm ret frem for en suppe.

Mexigryde med bulgur og lime
Mexigryden har fået en opgradering: Kødet er udskiftet med bælgfrugter, men vi har bibeholdt både smagen og strukturen af hakket kød, som børnene elsker. Vi skal holde igen med ris til børn, både på grund af klimapåvirkningen og indholdsstoffet arsen. Derfor har vi valgt at servere lækker bulgur til denne ret. De knækkede hvedekerner ligner ris, men har en lidt højere tyggemodstand.

Torsk i hvid sovs med pasta
Sæsonens råvarer gælder også fisk. Derfor er der ekstra meget torsk på efterår/vintermenuen, da den her er i højsæson. I denne ret serveres en lækker torskefilet med en mild, hvid sovs og børnevenlige pastaskruer med masser af fuldkorn. Lækkert!

Sejfilet med kartofler og remouladesovs
”Tilbyd mindre kød – og husk fisk” lyder et af principperne i de nye anbefalinger for måltider til daginstitutioner. Derfor findes der fisk på menuen 1-3 gange om ugen hos Fru Hansens Kælder – både som pålæg, lun ret eller varm ret. I denne ret serverer vi en lækker sej, som er særlig høj på B12-vitamin og gode fedtstoffer.

Veggieburger med gnavegrønt
Burger er altid en topscorer på menuen. Denne gang har vi haft ekstra meget fokus på jeres ovnkapacitet og erstattet kartoffelbåde med grøntsagsstænger. Selvfølgelig med en fuldkornsbolle og så har vi gemt lidt bælgfrugter i bøffen.

Burrito med mexifyld, fraiche og ris
Mexigryden bliver også brugt i denne ret, hvor børnene kan bygge deres egen madpandekage. Vi har haft et øget fokus på at få mere fuldkorn ind i denne menu. Derfor er de hvide ris skiftet ud med brune fuldkornsris. De er stadigvæk parboiled, så kogetiden er lige så kort, som I er vant til. Til sammenligning får børnene fremover 6,2g fibre pr 100g fuldkornsris mod kun 2g i hvide ris.

Marrokansk kylling med tomatsovs
Den saftige stegte lårfilet er et af de største hit på menuen, og derfor får den selvfølgelig lov til at få en tur mere i manegen. Denne gang serverer vi en skøn mos på søde kartofler til, som er fulde af vitaminer og fibre og har en smuk orange efterårsfarve.

Pitabrød med falafler og sesamdressing
Falafler er ved at blive en kendt spise i den danske madkultur, ligesom pizza, pasta og burger løbende er blevet. Derfor har vi hos Fru Hansens Kælder fået lavet vores helt egne falafler, med dejlige danske grønne og gule ærter. Saftige og sprøde.

Hakkebøf med kartofler og bearnaisesovs
Bøf med kartofler og bearnaise er et kæmpe hit. Oksekød skal vi dog holde igen med, hvis vi vil passe på vores klima. Derfor har vi puttet en masse grøntsager i farsen, faktisk hele 32%. Vi kalder det en hybridbøf, men smagen er stadigvæk lige god.

GRØD OG SUPPER

Et vigtigt princip når vi lægger menuerne er variation. Sund mad er nemlig både kold og varm, brød og suppe, kød, grøntsager og frugt. Børnene får op mod 70% af dagens energi fra den mad, som de spiser i løbet af dagen i daginstitutionen. Derfor er det vigtigt, at der serveres forskellige typer mad, så vi sikrer os, at børnene får opfyldt deres behov for forskellige næringsstoffer, vitaminer og mineraler.

Tomatsuppe
Tomatsuppen er og bliver topscoreren på menuen hos Fru Hansens Kælder. Derfor er den et genkendeligt, sikkert hit, som gør, at vi kan udfordre lidt mere på andre dage. Men på Rød Mandag er der kun genkendelig mad, og det er også vigtigt.

Kartoffel/porresuppe
Her er en rigtig efterårsfavorit – en mild suppe med masser af smag. I har smagt den før. Men siden sidst har vi arbejdet på konsistensen og tilføjet lidt gule ærter, som både øger indholdet af bælgfrugter i menuen, men også gør at suppen hænger bedre fast på skeen. Til suppen serverer vi ristede græskarkerner, fraiche og facon (vegansk bacon). Det er bare lækkert.

Spelt emmer grød
Grød er en stor del af den danske madkultur. Og med rette. For grød er både mættende, fuld af fuldkorn og andre mineraler som jern og B-vitamin. Vi spicer den op med syrlige ananasstykker og knasende solsikkekerner, så hver mundfuld både indeholder sødt, surt, salt men også forskellige teksturer. Alle elementer, som er så vigtige for udviklingen af børnenes smag og madoplevelser.

Øllebrød
Øllebrød er en gammel madspildstradition i Danmark og har derfor tidligere haft et lidt dårligt ry. Men øllebrød er faktisk fuld af sunde næringsstoffer og masser af fuldkorn. Vi serverer den med en blød fraiche, sød æblemos, knasende mandler og lidt syrligt hindbærdrys.

SMØR-SELV

Smør-selvdagene er rygraden i menuen hos Fru Hansens Kælder. Det er det gode, fiberrige brød. Det er her børnene får en stor del af deres fiskeindtag, både som lune retter og pålæg. Og så er der altid masser af grønt at vælge imellem. Da vi har skåret lidt ned på kødpålægget, er der flere dage med bælgfrugt men også æg og ost, da vi på den måde sikrer os, at børnene stadigvæk får de vigtige proteiner, som deres kroppe har brug for.

Lune retter
Tag det nye med det velkendte, har været vores mantra på denne menu, og vi har derfor altid sikre hits på tallerkenen når vi har smør-selv dage på menuen. Kartoffelbåde, fiskefrikadeller, pizzabrød og fiskestænger er eksempler på lune hits. Og så har vi været på jagt hos vores dygtige producenter efter nye, spændene produkter. Der er der blandt andet kommet frilands omelet, grov bagels og vores helt særlige veggie-empanadas ud af. De er udviklet kun til jer og vi glæder os til at I skal smage dem!

Pålæg
På pålægssiden har vi haft et særlig fokus på de vegetariske pålægstyper, som er rige på bælgfrugter. Vi ved at de kan være lidt udfordrende for børnene, derfor arbejder vi til stadighed med smage, som børnene kender, samtidig med at de serveres sammen med andre, mere velkendte pålægstyper, så der altid er tryg mad på tallerkenen.  Al vores erfaring viser os nemlig, at børnene tør smage på mere nyt, hvis det følges med noget velkendt.

Vi ved at hummus ikke fungerer optimalt på rugbrødsmadder. Derfor serverer vi det i denne omgang som en dip til grøntsagsstænger. På denne måde er det mere velkendt for børnene, da de er vant til (og elsker) at dyppe i dip.

Fødevarestyrelsen fraråder, at vi serverer tun til børn under tre år, hvilket er superærgerligt, da de fleste børn elsker smagen af tun. Derfor blev vi lykkelige da Hanegal kontaktede os med smagsprøver på deres nye tun-fri pålægssalat, som har smagen af tun, men er helt uden fisk. Giv den en chance, vi er selv vilde med den! Og så indeholder den masser af bælgfrugter og børnenes favoritgrønt, nemlig gule majs.

Vores nye postej er også et resultat fra Hanegals dygtige kokke. De har nemlig fået smagen fra bacon ned i en plantebaseret postej, så den rent faktisk smager af den ægte vare. Det betyder, at vi kan servere postej hver uge, og stadigvæk have plads på menuen til frikadeller, spegepølse og kylling. Ren win-win mener vi.

Den sidste nyhed vi vil fremhæve er vores nye bananspread. Nogen gange behøver lækker mad ikke være særlig kompliceret, og det er tilfældet her. Banan blendet med kikærter og smagt til med kakao. Det fungerer bare. Den smager godt og vi får en masse proteinholdige bælgfrugter.

I ØVRIGT

Igen i år er der risengrød på menuen, når vi nærmer os jul. I kender den og den fungerer bare! Vi laver løbende udskiftninger, så hold øje med webshoppen.

Nye smage og blandede salater kan være en udfordring for de små børnemunde. Det ved vi godt. Men vi ved også, at jo flere gange vi præsenterer børnene for en nyhed i form af smag, konsistens eller sågar farve, jo større er villigheden til at smage på den. Børn er af natur både nysgerrige og skeptiske. Og vi kan forstærke begge dele i måltidssituationen. Vi anbefaler, at maden præsenteres for børnene uden krav om, at skulle smage. For nogen børn kan bare det, at lade mad de ikke kender ligge på tallerkenen, være en overvindelse. Måske vil barnet først tredje eller fjerde gang retten er på menu, være villig til at smage. Og dét er helt ok! Så giv ikke op. Bliv ved med at tale positivt om maden og bliv ved med at præsentere nye ting. For inspiration til at inddrage måltidssituationen mere i det pædagogiske arbejde, anbefaler vi Fødevarestyrelsens ”Rammerne om det gode måltid i daginstitutionen”.

Velbekomme!
Fru Hansens Kælder