Madlavning med børn er et hit
– og det er der mange gode grunde til!
Når børn får lov til at deltage i køkkenet, lærer de livsvigtige færdigheder, som de kan bruge hele livet. De opdager, hvordan et måltid bliver til, og hvorfor det betyder noget, hvad vi spiser. De får et naturligt forhold til mad, bliver mere nysgerrige og tør smage nyt – for man smager altså lidt mere modigt, når man selv har haft fingrene i dejen. Samtidig sniger der sig både matematik og naturfag ind, når der skal måles, vejes og ses på, hvordan ingredienser forvandler sig. Madlavning styrker også kreativiteten, tålmodigheden og samarbejdet, når børnene hjælper hinanden og venter på, at maden bliver færdig. Og så vokser stoltheden, når de kan sætte sig til bords og spise noget, de selv har lavet – for det smager bare lidt bedre, når man selv har været med.
Gode råd til børn i køkkenet
Overvej om I skal planlægge maden sammen
Overvej om I skal planlægge maden sammen. Involver dit barn i planlægningen af måltidet ved at lade dem vælge hvad I skal have at spise, eller lade dem vælge nogle af de ingredienser som I putter i. Medbestemmelse giver en følelse af ejerskab over processen og øger deres interesse samt giver stolthed når maden serveres og smager dejligt.
Hvem skal gøre hvad?
Tilpas opgaverne til dit barns alder og færdigheder. Yngre børn kan hjælpe med at vaske grøntsager, røre ingredienser sammen eller dække bordet, mens ældre børn kan deltage i skæring, måling og tilberedning af mere avancerede retter.
Vær tålmodig
Det vil formentlig gå lidt langsommere og blive lidt mere bøvlet, end hvis du selv lige biksede lasagnen sammen. Men nærværet og den glæde fælles madlavning kan give, er ikke til at sætte en pris på. Madlavning sammen giver tid til at være sammen som familie, hvor I kan tale om dagens oplevelser og skabe gode minder. Det styrker familiebåndene og giver en følelse af samhørighed. Madlavning kan være en læringsproces, så vær tålmodig, hvis der opstår fejl eller spild. Ros dit barn for deres indsats og hjælp dem med at lære af eventuelle fejltagelser.
Leg og lær undervejs
Gør madlavningen til en leg, ved at udfordre dit barn til at identificere forskellige ingredienser eller lade dem smage på råvarer undervejs. Dette kan vække deres nysgerrighed og udvide deres kulinariske horisont – og så er det sjovt og lækkert!
Hav det sjovt
Vær ikke bange for at eksperimentere og have det sjovt sammen i køkkenet. Lad dit barn få lov til at være kreativt og udtrykke sig gennem madlavning.
Prøv igen
Hvis det var en succes, og måske også hvis det ikke var, kan det være at det er en god idé at prøve igen. Gentagelse hjælper med at styrke de færdigheder, barnet har lært, og bygger videre på deres madlavningsinteresse. Det kan også være, at det er den måde man opdrager en rigtig cournisseaur? ;)