Tilbage

Ny menu

Menuen er stadig bygget op omkring dage med Smør-selv mad og dage med Varm mad.

På Smør-selv dagene er der altid mange ting at vælge imellem; fiskepålæg, vegetabilsk pålæg, kødpålæg, brød, frugt, grønt og en lun ret.
Varmmadsdagene kan både være børneklassikere som lasagne og boller i karry, men kan også bestå af grød eller varme vintersupper.
Uanset om maden er kold eller varm, er alle menuer ernæringsberegnet, så de lever op til Fødevarestyrelsens krav til sund mad i daginstitutionerne. På den måde sikrer vi, at børnene får den energi, de skal bruge, for at kunne lege, lære og udvikle sig.

Økologiprocenten på den kommende menu ligger stadig over 90% og det er vi rigtig glade for – allermest fordi børnene på den måde undgår unødvendige tilsætningsstoffer.

Her kan du læse om nogle af de nye retter:

VARME RETTER

Lasagne
Vi starter med grøn uge, hvor vi ligger benhårdt ud med en klassisk lasagne af oksekød. Vi har lyttet til jer, og håber på, at det kan være en rolig start for alle børnene med en genkendelig varm ret, fuld af kærlighed og bechamelsovs.

Boller i karry
Absolut en af børnenes favoritter. Den har været ude af menuen et års tid, men er nu tilbage i ny forbedret udgave – og vi glæder os sådan til at ungerne igen får muligheden for at smage.

Kartofler med fiskefilet og citronsovs
Børnene har været SÅ glade for fiskefileten på den nuværende menu, så derfor får den en tur mere. Denne gang med en citronsovs, som kan tilpasses alt efter, hvor sur og gul citron(sovsen) skal være.

Medister med mos, skysovs og rødkål
”Nede i Fru Hansens Kælder, kan man købe frika… Øh, Medister…” En dansk klassiker har ramt kælderen. Vores lækre rodfrugtmos er tilbage sammen med en økologisk medister i børnestørrelse. Hertil serveres rødkål og en lækker tyttebærsyltøj. En rigtig vinterret!

Kylling med couscous og tomatsovs
Den smagfulde og saftige kyllingelårfilet er ved at blive en klassiker på menuen. Derfor skal børnene heller ikke snydes denne gang. Vi har valgt at sætte den sammen med en blid og rund  tomatsovs og couscous.

SUPPER

Græskar-gulerodssuppe
Vi har valgt at ryste posen lidt denne gang og har arbejdet intenst med at udvikle gode, fyldige efterårs-vintersupper. Den første er en rigtig efterårsklassiker, fyldt med græskar og gulerødder. Suppen har en intens orange farve og den skal nydes med sprøde kikærter og små, sjove grissini til.

Kartoffel-porresuppe med bacon
Endnu en klassiker – en varm vintersuppe, som de fleste børn elsker.

GRØD

Spelt-emmergrød
Grød er en af de retter, der deler vandene. Når vi laver evalueringer af vores menuer, hvilket vi gør efter hvert menuskift – så er der altid cirka 60%, der elsker grød og 40%, der er mindre vilde med den. Men…der er flere grunde til at fastholder grød på vores menu, bl.a. fordi den er; plantebaseret, økologisk, fuldkorn, dansk, sund og mættende. Vi gør os meget umage med at lave nogle lækre grødopskrifter, som vi tror på at børnene kan lide og så håber vi på at de alle med tiden, lærer at elske grøden.
På efterårsmenuen går vi ombord i en spelt/emmergrød, som vi selv bare er helt vilde med!
Firmaet GRØD har sammen med korn-eksperterne fra  Aurion, udviklet verdens nemmeste grødblanding, som blot skal koges med vand og (plante)-mælk. Nemmere bliver det ikke. Børnenes yndlingstoppings; æblegrød og kanel er desuden også på denne dags menu.

SMØR-SELV

Udover brød, fiskepålæg, kødpålæg, vegetabilsk pålæg, frugt og grønt, er der altid en lille lun ret med til Smør selv dagene.
Fiskestænger (af ising), Fiskefrikadeller, Frikadeller og Kartoffelbåde er alle velkendte lune retter til smør-selv, så nyd det glædelige gensyn. Vi har desuden fået fat i nogle lækre, sprøde kyllingebidder, som vi er sikre på, bliver en ny favorit. En del af de lune retter er også velegnet til at tage med på tur. I denne omgang har vi lavet en simpel opskrift på rugbrødspizza, samt de nemmeste rugbrødsboller med pølsestykker.
Desuden har vi udviklet et grødbrød med banan, som vi tror på, vil være et hit blandt de mindste på stuerne.
Der har også sneget sig lidt efterår ind i det lune tilbehør, i form af sesambagte gulerødder med appelsin , og karrybagte rødbeder med hvid dip.
Vi slutter de lune retter af med små børne-burritoer og klassikeren porre/bacon tærte, begge fortolkninger af klassikere, som vi ved børnene elsker.

Pålæg
Vi har været en tur i det sønderjyske og hentet en klassisk Guldsardelpølse fra den traditionsbundne slagter Højer. Vi håber, at børnene vil nyde den ligeså meget, som vi har gjort!
Ørredfileten er desuden tilbage som fiskepålæg sammen med en skøn, rørt laksesalat med røget laks, som smager så englene synger.
Vi har tidligere haft kikærtenutella på menuen. Nu har vi pudset opskriften af og synes selv, at vi er kommet frem til et toplækkert resultat. Den relanceres under det nye navn: Kakaocreme.