Hvad skal dit barn så spise på den nye menu?
Som altid er der fokus på sæsonens grøntsager – det betyder, at børnene bl.a. skal spise kartoffel/porresuppe, bagte rødbeder og spidskålssalat med æbler.
Men den nye menu har også et mere internationalt præg; kødboller i tomatsovs, indisk vintergryde, thailandsk kokos/karrysuppe, fish and chips, couscous med tomat og kylling og en belugalinse bolognese.
Som sædvanligt er der fisk, fisk, fisk på menuen. Det er der tre grunde til; fisk er sundt, børnene elsker det og de officielle kostråd anbefaler det.
Som noget nyt er der hele to gange grød på denne menu. ”Er grød mad?” spørger du måske. Grød er måske noget af det nærmeste vi kommer på en superfood: Grød er nemlig spækket med fuldkorn, vitaminer og mineraler, og så både smager og mætter det godt. Grød er endda gået hen og blevet en populær ret på menuen (på seneste menu var grød blandt de Top 5 mest populære retter). På denne menu er der kælet ekstra for grøden, den ene har fået et strejf af efterår, mens den anden er en gammel kending, Krudtuglegrød med jordbærgrød og hasselnødder.
Og så er der selvfølgelig masser af det, som børnene kender og er vilde med: saftigt rugbrød, makrel, frikadeller, frugt, ost, torskerogn, gnavegrønt, leverpostej osv.
Økologi er en selvfølge på tallerkenen når vi tænker børnemad. På denne menu er den over 95%, simpelthen fordi vi synes, der skal være så få tilsætningsstoffer som muligt, i den mad børnene spiser. Og vi vælger naturligvis Dansk hvor det er muligt. På Efterår- og vintermenuen er 43% af alle produkterne produceret i Danmark af danske råvarer.
Alle taler om det plantebaserede – på denne menu, gør vi noget ved det.
En stor del af maden er plantebaseret og endnu mere er vegetarisk. Noget er baseret på grøntsager, andet på bælgfrugter eller dansk ærteprotein. Noget af maden er lavet som en kombination, fx er der blendede flækærter i kartoffelsuppen og røde linser i karrysuppen – på den måde sikrer vi, at børnene får den ernæring, de har behov for, samtidig med at retterne bliver fyldigere og rigere i smagen. Og så er æg og mejeriprodukter vigtige proteinkilder når vi skærer ned på kødet, derfor øger vi langsomt mængden her. Vi bruger dog stadigvæk kød, der hvor det giver mening, fx bruger vi bacon som smagsgivende tilbehør til en kartoffel/porresuppe eller frikadeller til en pastasalat – der er bare blevet lidt mindre af det. På den måde bruger vi kødet ”klogt”, uden at børnene føler at de mangler det.