Tilbage

Hvad synes dit barn om maden?

EN VELKENDT KLASSIKER
Boller i karry med ris er denne menus højdespringer. Faktisk var boller i karry øverst på børnenes ønsker til kommende menuer, i det sidste spørgeskema og vi må tage hatten af for deres forudsigelse. På en skarp 2. plads finder vi fiskefilet med kartofler og citronsovs. Fiskefilet har vi haft på menuen før som en smørselv og den er og bliver en sikker vinder. Det er skønt at se, at børnene vælger fisk til og endda sætter den ind på en 2. plads.

Græskar-gulerodssuppen er den varme ret, som børnene virker til mindst at kunne lide. I kommentarerne fra de køkkenansvarlige kan vi se, at det især er mængden af mad, som har givet udfordringer. Derfor besluttede vi med virkning fra d. 3. januar at udskifte de sprøde kikærter med suppehorn. Hermed øgede vi mængden af mad og gav en højere genkendelig til retten.

SMØRSELV OG DET VEGETARISKE PÅLÆG
Generelt kan vi se, at børnene er glade for udvalget af pålæg – og det er jo helt fantastisk. Især i fiskepålæget scorer klassikerne fiskefrikadelle, makrel og torskerogn højt. Faktisk er minimum 96% helt enige om, at de bare fungerer. Det samme gør sig gældende i det vegetariske pålæg, hvor vi finder figenpålæg og æg som sikre vindere. Dem skriver vi os selvfølgelig bag øret – det er altid godt at have nogle sikre favoritter. Men i det vegetariske pålæg vil vi gøre en ekstra indsats for at finde nye produkter og opskrifter, der kan blive fremtidens favoritter. Med de nye kostråd er vegetarisk pålæg noget vi skal fokusere endnu mere på.

I kødpålægget har minimum 93% svaret, at frikadelle, leverpostej med enten agurk eller rødbede og spegepølse med enten agurk eller remolade og ristede løg, samt kalkunpålæg er produkter, som børnene synes godt eller rigtig godt om.

I kommentarerne kan vi se, at det er smørselv madden med tomat og karse, som giver udfordringer og her er det håndteringen i køkkenet, som fremhæves. Udfordringen går på, at tomaterne ”smatter” ud, når de skal skæres og lægges på fade. Det er en reel udfordring, som vi har taget med i arbejdet med den kommende menu.

DE LUNE YNDLINGE
Med fiskestænger (goujons), fiskefrikadeller, frikadeller og kyllingebidder virker det til, at vi aldrig går galt i byen. Den fingervenlige mad er og bliver favoritter både blandt børnene, men også i køkkenet, hvor de er lette at håndtere. Faktisk har mindst 92% svaret, at børnene synes godt eller rigtig godt om disse lune retter.

Modsat er rugbolle med pølse og gulerod den lune ret, som børnene har sat nederst på listen. Kommentarerne lyder på, at håndteringen i køkkenet giver udfordringer, hvis der er børn, som ikke må få den svinepølse, som skal i bollen. Selvom der selvfølgelig har været et halalalternativ, har det alligevel ikke været let at håndtere. Det er en lektie, som vi tager med til fremtidige opskrifter.

FRUGT OG GRØNT ER BARE SAGEN
Efterhånden er det et genkendeligt billede, som tegner sig af børnenes favoritter i frugt og grønt. 99% har nemlig svaret, at honningmelon, banan, agurk og rød peberfrugt er godt eller ligefrem rigtig godt! Samtidig svarer mindst 96% at pære, vandmelon, gulerødder og majs hører til blandt de sikre klassikere hos børnene.

Vi holder meget af at kunne give børnene deres favoritter, især fra frugt og grøntafdelingen. Derfor bruger vi selvfølgelig denne viden, når vi sammensætter en ny menu. Samtidig forsøger vi at sammensætte dagene således, at der på dage med nye retter, altid kan findes noget genkendeligt, så børnene har noget at vælge i mellem.

GRØD PÅ MENUEN
Når vi udvælger grød til menuen, går vi efter enkle og børnevenlige grødopskrifter, hvor vi kan lege med topping og konsistens. Vi ved, at der er blandede erfaringer med grød – nogen elsker det, andre har svært ved at få det til at fungere. Denne erfaring skinner også igennem i børnenes vurdering af Spelt-Emmergrøden på denne menu. 51% fortæller, at børnene synes godt eller rigtig godt om grøden, mens 30% siger, at den fungerer dårligt. De sidste 19% siger hverken eller.

Overordnet tegner der sig et billede, hvor vuggestuerne efterspørger mere grød, mens der i børnehaverne kommenteres på, at grøden fravælges. Når vi sætter grød på menuen, handler det også om økonomi. Grøddage er billige dage og billige dage betyder, at der bliver råd til noget af det “sjove”. Samtidig er grød en gammel dansk spise, som vi vægter at have på en menu til børn, fordi det simpelthen er nærende og mættende.

SAMMEN OM AT SKABE DEN ALLERBEDSTE MENU
Til sidst vil vi takke alle køkkenansvarlige og ledere for jeres store opbakning med besvarelser af spørgeskemaet i en ellers ret tumultarisk hverdag i jeres institutioner. Vi ved, at alle har været ramte i forbindelse med sygdom og corona, som endnu ikke har sluppet taget i os helt. Alligevel har 53%, taget sig tid til at svare på spørgeskemaet. Tusind tak for det!

Vi tror på, at det er i fællesskab, at vi skaber den allerbedste menu til børnene. Derfor bruger vi børnenes vurdering fra spørgeskemaet, på lige fod med vores dygtige producenter og kokke, Fødevarestyrelsens anbefalinger, samt vores egne erfaringer. Summen af alt det trækker vi på, når vi sammensætter en menu. Med fokus på børnene, stiler vi hver gang mod at lave den bedste menu, vi nogensinde har lavet.

Vi har lavet et overblik af evalueringen, se eller download den her