Tilbage

HVAD SIGER BØRNENE OM MENUEN?

Tomatsuppen er et sikkert hit
Det er nu 3. menu i træk, at vi har bedt jer tage stilling til menuen i et spørgeskema, og for 3. gang i træk, er tomatsuppen på podiet. Denne gang på en flot 3. plads. Børnene holder af smagen og konsistensen, og som ekstra bonus, kommenterer I på, at tilberedningen er nem. På en skarp 1. plads finder vi Onsdagskylling med rabarberkompot. Hele 98% af jer har svaret, at børnene synes godt eller rigtig godt om den.

Pastasalat med røget fisk og bacon er den varme ret, som børnene virker til mindst at kunne lide. I jeres kommentarer kan vi se, at udfordringen især ligger i, at pastasalaten er blandet sammen. Flere af jer fortæller, at I serverer pasta, fisk, majs og ærter hver for sig. Det er en super god løsning.

SmørSelv og blandede pålægssalater
Generelt kan vi se, at børnene er glade for udvalget af pålæg – og det er jo helt fantastisk. Især i kødpålægget scorer alle produkter, på nær hønsesalat, højt. Minimum 69% af jer har svaret, at frikadelle, kyllingekødpølse, spegepølse samt kyllingepostej med enten agurk eller rødbede, er produkter, som børnene synes godt eller rigtig godt om.

Blandt det øvrige pålæg til SmørSelv-dagene viste sig også nogle klare højdespringere, hvor næsten alle var enige. I fiskepålæg scorer klassikerne fiskefrikadelle, torskerogn og makrel højest. Faktisk siger mindst 94% af jer, at de bare fungerer. Det samme gør sig gældende i det vegetariske pålæg, hvor vi finder figenpålæg, banan og ost som sikre vindere. Dem skriver vi os selvfølgelig bag øret – det er altid godt at have nogle sikre favoritter.

I kommentarerne kan vi se, at det er de blandede pålægssalater, som giver jer udfordringer. Det er hønsesalaten, riletten og æggesalaten. Kommentarerne går på, at børnene ikke vil spise produktet, hvis det er blandet sammen. Vores erfaring er, at det kræver tilvending og det er faktisk også det, som vi hører fra jer. Flere af jer fortæller samtidig, at I serverer pålægssalaterne opdelt i ingredienser. Eksempelvis æggesalaten, hvor I servere æg med mayonnaise i stedet. Det er et super godt råd, som hermed er givet videre.

De lune yndlinge
Med fiskefrikadeller, kyllingesticks og pølsehorn virker det til, at vi aldrig går galt i byen. Den fingervenlige mad er og bliver favoritter både blandt børnene, men også i køkkenet, hvor de er lette at håndtere. Faktisk har minimum 87% af jer svaret, at børnene synes godt eller rigtig godt om disse lune retter.

Modsat er kartoffelpizzaen den lune ret, som børnene har sat nederst på listen. Kommentarerne lyder på, at en ”hvid” pizza er nyt for børnene og derfor kræver tilvending. Samtidig har nogle få af jer kommenteret på, at kartoflerne ikke virker helt færdigtilberedte. Hvis I oplever det, skal I give pizzaen lidt længere i ovnen end, hvad vi angiver på opskriften.

Fra vandmelon til kinaradise
Efterhånden er det et genkendeligt billede, som tegner sig, af børnenes favoritter i frugt og grønt. Vandmelon, agurk og rød peberfrugt er og bliver de sikre vindere, og også denne gang har mindst 96% af jer svaret, at børnene siger, at de er gode eller ligefrem rigtig gode! Samtidig svarer mindst 90% af jer, at honningmelon, banan, æble, gulerødder, ærter og majs hører til blandt de sikre klassikere hos børnene.

Vi holder meget af at kunne give børnene deres favoritter, især fra frugt og grøntafdelingen. Derfor bruger vi selvfølgelig denne viden, når vi sammensætter en ny menu. Samtidig forsøger vi at sammensætte dagene således, at der på dage med nye retter, altid kan findes en klassiker eller to, og så er det jo skønt at have flere at vælge imellem.

Samtidig vil vi gerne takke jer for jeres gode bud på nye grøntsager og frugter. Bud som romanescokål, kinaradise og kakifrugt lægges hermed i vores menubank.

Sommerrisengrød
Når vi udvælger grød til menuen, går vi efter enkle og børnevenlige grødopskrifter, hvor vi kan lege med topping og konsistens. Vi ved, at der er blandede erfaringer med grød – nogen elsker det, andre har svært ved at få det til at fungere. Denne erfaring skinner også igennem i børnenes vurdering af denne menu. Sommerrisengrøden deler vandene. 40% af jer fortæller, at børnene synes, at den er god, 27% siger hverken eller mens de sidste 33% oplever, at denne grød ikke falder i børnenes smag.

Overordnet tegner der sig et billede, hvor vuggestuerne efterspørger mere grød, mens der i børnehaverne kommenteres på, at grøden fravælges. Når vi sætter grød på menuen, handler det også om økonomi. Grøddage er billige dage og billige dage betyder, at der bliver råd til noget af det “sjove”. Samtidig er grød en gammel dansk spise, som vi vægter at have på en menu til børn, fordi det simpelthen er nærende og mættende.

Ønskeskyen med boller i karry
Vi er så glade for, at I vil dele jeres menuidéer med os. Jeres erfaringer fra køkkenerne og jeres daglige dialog med børnene om, hvad de kan lide, er guld værd i vores menuplanlægning. Alle ønsker bliver gemt i vores menubank og bliver taget frem, hver gang vi skal starte en ny menu op.

Denne gang er det største ønske til fremtidige menuer; Boller i karry. Uden at love for meget kan vi sige, at boller i karry også er ret højt oppe på vores liste til den kommende Efterår – Vintermenu. Derfor arbejder vi hårdt på sagen og glæder os til at løfte sløret for dén og forhåbentlig mange andre nye og kendte favoritter.

Test af produkter
Vi er i fuld gang med at teste nye spændende retter til den kommende Efterår – Vintermenu. I den forbindelse vil vi meget gerne teste nogle enkelte af retterne ude hos jer i køkkenerne. Vores mål er at blive klogere på, hvad børnene kan lide, samt vide mere om, hvordan det i praksis fungerer ude i jeres køkkener. Hvis jeres køkken og børn har lyst til at teste lidt sammen med os, så skriv gerne en mail til christine@fruhansenskaelder.dk. Skriv institutionsnavn og et par linjer om, hvorfor det kunne være spændende at teste nye retter af i netop jeres institution. Vi starter test allerede i august.

Sammen om at skabe den allerbedste menu
Til sidst vil vi takke jer for jeres store opbakning med besvarelser af spørgeskemaet. Vi har den højeste svarprocent nogensinde, hvor hele 72% af jer, har taget jer tiden til at svare.

Vi tror på, at det er i fællesskab, at vi skaber den allerbedste menu til børnene. Derfor bruger vi jeres besvarelser fra spørgeskemaet, på lige fod med vores dygtige producenter og kokke, Fødevarestyrelsens anbefalinger, samt vores egne erfaringer om mad til børn, som vi har opbygget i de seneste 15 år. Summen af alt det trækker vi på, når vi sammensætter en menu – og hver gang stiler vi mod at lave den bedste menu, vi nogensinde har lavet.

Så herfra skal der bare lyde en tak. Tak for jeres feedback!