Tilbage

HVAD SIGER BØRNENE OM MENUEN?

FISK KAN DE LI’
Fiskeburger med ovnkartofler er denne menus højdespringer. På en skarp 2. plads finder vi fiskefilet med kartofler og citronsovs og konklusionen er klar; Fisk kan de li´. Det er skønt at se, at børnene vælger fisk til og endda sætter den ind både på en 1. og en 2. plads.

Den klassiske lasagne er den varme ret, som børnene virker til mindst at kunne lide. I jeres kommentarer kan vi se, at børnene godt kan lide smagen af lasagnen, men at udfordringen især ligger i mængden af mad. Flere af jer oplever, at der er for meget mad til hvert barn og derfor fortæller, at I server en mindre portion. 

SMØRSELV OG DET VEGETARISKE PÅLÆG
Generelt kan vi se, at børnene er glade for udvalget af pålæg – og det er jo helt fantastisk. Især i fiskepålæget scorer klassikerne fiskefrikadelle, makrel og torskerogn højt. Faktisk er minimum 91% helt enige om, at de bare fungerer. Det samme gør sig gældende i det vegetariske pålæg, hvor vi finder figenpålæg og ost som sikre vindere. Dem skriver vi os selvfølgelig bag øret – det er altid godt at have nogle sikre favoritter. I den anden ende af skalalen finder vi kakaocremen, som flere af jer skriver, desværre bare ikke er et hit. Med det i mente har fokus på det vegetariske pålæg, hvor vil vi gøre en ekstra indsats for at finde nye produkter og opskrifter, der kan blive fremtidens favoritter. Med de nye kostråd er vegetarisk pålæg noget vi skal fokusere endnu mere på.

I kødpålægget har minimum 91% af jer svaret, at frikadelle, leverpostej med rødbede og spegepølse med agurk, er produkter, som børnene synes godt eller rigtig godt om.

DE LUNE YNDLINGE
Med fiskestænger (goujons), fiskefrikadeller, frikadeller og kyllingebidder virker det til, at vi aldrig går galt i byen. Den fingervenlige mad er og bliver favoritter både blandt børnene, men også i køkkenet, hvor de er lette at håndtere. Faktisk har mindst 82% af jer svaret, at børnene synes godt eller rigtig godt om disse lune retter.

Modsat er rugbolle med pølse og gulerod den lune ret, som børnene har sat nederst på listen. Kommentarerne lyder på, at håndteringen i køkkenet giver udfordringer, hvis der er børn, som ikke må få den svinepølse, som skal i bollen. Selvom der selvfølgelig har været et halalalternativ, har det alligevel ikke været let at håndtere. Det er en lektie, som vi tager med til fremtidige opskrifter.

FRUGT OG GRØNT ER BARE SAGEN
Efterhånden er det et genkendeligt billede, som tegner sig af børnenes favoritter i frugt og grønt. Hver og én af jer har nemlig svaret, at banan, pære, æble, agurk, rød peberfrugt, gulerødder, majs og ærter er godt eller ligefrem rigtig godt! Samtidig svarer mindst 91% af jer, at vandmelon, honningmelon, gul peberfrugt, edamamebønner og broccoli hører til blandt de sikre klassikere hos børnene.

Vi holder meget af at kunne give børnene deres favoritter, især fra frugt og grøntafdelingen. Derfor bruger vi selvfølgelig denne viden, når vi sammensætter en ny menu. Samtidig forsøger vi at sammensætte dagene således, at der på dage med nye retter, altid kan findes noget genkendeligt, så børnene har noget at vælge i mellem.

GRØD PÅ MENUEN
Når vi udvælger grød til menuen, går vi efter enkle og børnevenlige grødopskrifter, hvor vi kan lege med topping og konsistens. Vi ved, at der er blandede erfaringer med grød – nogen elsker det, andre har svært ved at få det til at fungere. Denne erfaring skinner også igennem i børnenes vurdering af Spelt-Emmergrøden på denne menu. 30% af jer fortæller, at børnene synes godt eller rigtig godt om grøden, mens 20% siger, at den fungerer dårligt. Den største gruppe på 50% siger hverken eller.

Overordnet tegner der sig et billede, hvor vuggestuerne efterspørger mere grød, mens der i børnehaverne kommenteres på, at grøden fravælges. Når vi sætter grød på menuen, handler det også om økonomi. Grøddage er billige dage og billige dage betyder, at der bliver råd til noget af det “sjove”. Samtidig er grød en gammel dansk spise, som vi vægter at have på en menu til børn, fordi det simpelthen er nærende og mættende.

ØNSKESKYEN
Vi er så glade for, at I vil dele jeres menuidéer med os. Jeres erfaringer fra køkkenerne og jeres daglige dialog med børnene om, hvad de kan lide, er guld værd i vores menuplanlægning. Alle ønsker bliver gemt i vores menubank og bliver taget frem, hver gang vi skal starte en ny menu op.

Denne gang er det største ønske til fremtidige menuer at få tomatsuppen igen, men også vores velkendte grøntsagskarrygryde bliver nævnt gentagende gange. Uden at love for meget kan vi sige, at begge ønsker også er ret højt oppe på vores liste til den kommende Forår-Sommermenu. 

TEST AF PRODUKTER
Vi er altid i fuld gang med at teste nye spændende retter til kommende menuer. Også til den kommende Forår-Sommermenu har flere af jer været med til at teste og give feedback. Vores mål er at blive klogere på, hvad børnene kan lide, samt vide mere om, hvordan dagligdagen fungerer ude i jeres køkkener. Hvis jeres køkken og børn har lyst til at teste nye retter og produkter sammen med os i fremtiden, så skriv gerne en mail til christine@fruhansenskaelder.dk. Skriv institutionsnavn og et par linjer om, hvorfor det kunne være spændende at teste nye retter af i netop jeres institution, så vender vi tilbage til jer, lige så snart vi er klar til at teste.

SAMMEN OM AT SKABE DEN ALLERBEDSTE MENU
Til sidst vil vi takke jer for jeres store opbakning med besvarelser af spørgeskemaet i en ellers ret tumultarisk hverdag i jeres institutioner. Vi ved, at I alle har været ramte i forbindelse med sygdom og corona, som endnu ikke har sluppet taget i os helt. Alligevel har 53% af jer, taget jer tiden til at svare på spørgeskemaet. Tusind tak for det!

Vi tror på, at det er i fællesskab, at vi skaber den allerbedste menu til børnene. Derfor bruger vi jeres besvarelser fra spørgeskemaet, på lige fod med vores dygtige producenter og kokke, Fødevarestyrelsens anbefalinger, samt vores egne erfaringer. Summen af alt det trækker vi på, når vi sammensætter en menu. Med fokus på børnene, stiler vi hver gang mod at lave den bedste menu, vi nogensinde har lavet.

Så herfra skal der bare lyde en tak. Tak for jeres feedback!