Tilbage

FORÅRS- OG SOMMERMENU 2022

Så blev det endelig forår. Vi mærker solens stråler varme os og ser frem mod lysere tider. Mod en menu, som igen er iklædt sommerens klare farver og dejlige smage. En menu, som bugner af velkendte retter, med endnu flere grønne indslag. Nye favoritter og klassiske retter er kendetegnene og børnene kan se frem til kartoffelmadder og tomatsuppe, italiensk salat og bolognese. Alt sammen i vores kendte, høje kvalitet med en økologiprocent, der som altid ligger på den gode side af 90%.
Og nu uden yderligere omsvøb:

VARME RETTER
Som altid er der en hel række varme retter på menuen. Denne gang har vi, i samarbejde med vores producenter, haft endnu mere fokus på grove eller mørkegrønne grøntsager, bælgfrugter og fuldkorn, for at kunne imødekomme Fødevarestyrelsen nye anbefalinger for måltider i daginstitutioner lidt mere. Læs nærmere om hver ret herunder:

Grøntsagskarrygryde med couscous
Vi har haft Grøntsagskarrygryden under lup og arbejdet med at få endnu flere grøntsager i. Det er lykkedes og den er tilbage med samme milde tomat- og karrysmag.

Fiskeburger
Fiskeburgeren er en tydelig højdescorer, både på velsmag og efterspørgsel hos børnene. De får den derfor sammen med kartoffelbåde og en frisk salat med søde mangotern, flotte, sorte bønner og frisk, grøn mynte.

Bolognese med rodfrugtmos
Et ønske mere fra ønskebanken har også fundet vej på menukortet. Den skønne, børnevenlige bolognese fra Hanegal er tilbage. Denne gang i selskab med rodfrugtmosen, med lækre, grove grøntsager, som ungerne kender så godt.

Kødboller i tomatsovs med pasta
Menuen vil ikke være fuldent uden vores italiensk-inspirerede kødboller i lækker tomatsovs. Hertil serverer vi fuldkornsknækbrød og grove grøntsager i en rødbederåkost.

Mousakka med oksekød og kartofler
Med en græsk salat med solmodne tomater og dejlig salatost, er der ikke et øje tørt.

Pasta med laks og ærter i citronsovs
Fede fisk er en vigtig bestanddel af børnemad. Vi har derfor været i køkkenet og testet, testet og testet lidt mere. Det er der kommet denne spændende og smagfulde lakseret ud af.

Frikadeller med kartofler og stuvede grøntsager
Vi har igen prioriteret at finde plads til frikadeller af absolut topkvalitet fra Bertels gris. I en sommervenlig version med stuvede grøntsager og kartofler.

GRØD OG SUPPE
Grød og suppe er en fast del af menuen hos Fru Hansens Kælder. Både for at skabe variation i smag og konsistens, men også fordi de giver os et økonomisk råderum til at lege lidt mere på andre dage. Menuen skal nemlig ses som en helhed, bestående af billige og dyre retter. Med både smør-selv-dage, varme retter, supper og grød. Vegetariske retter, forskellige typer af kød, fisk, bælgfrugter og op mod 40 forskellige typer frugt og grønt kan derfor findes på menuen denne gang.

Tomatsuppe med suppehorn
Tomatsuppen har haft en lille pause, men er nu tilbage, bedre end nogensinde! Vi har sammen med Hanegal har haft gang i gryderne og tryllet. Så byd den velkommen tilbage, og sig til børnene at de godt kan glæde sig til den fyldige smag af solmodne tomater, fløde og lækre krydderier. Med fuldkornsbrød og -suppehorn til.

Sommerrisengrød med mango og græskarkerner
Vi arbejder konstant på at forbedre både opskrifter og toppings. Denne sad dog lige i skabet første gang den var på menuen, og har været efterspurgt lige siden, af både pædagoger og jer forældre. Ungerne får den denne gang med solmoden mango og smukke, grønne græskarkerner.

SMØR-SELV
Smør-selvdage er lige som supper, en vigtig del af menuen. Det er her børnene får den primære del af deres behov for fuldkorn dækket. Som vi plejer, får børnene tre slags pålæg og en lun ret, så der er variation og noget for alle. Der er desuden altid tre slags grønt og frugt, så vi også sikrer at ingen går sultne fra bordet.

LUNE RETTER
Igen har vi fokus på det gode vejr og på at maden skal kunne tages med på tur. Vi har derfor sat hjemmelavede Pizzaboller, Minitærter og Müslibar samt de mere velkendte Kyllingesticks, Grøntsagsdeller, Kulmulestykker og Kartoffelpandekage på Smør-selv-menuen. Fiskefrikadellerne har fået ny opskrift. Denne gang med meget mere fisk i, faktisk hele 90% linefanget torsk, og de smager bare brandgodt og er stadigvæk gluten- og laktosefri.
I årevis har vi efterspurgt et økologisk bondebrød og et sandwichbrød. Og nu er det endelig lykkedes. Kohberg har nemlig været i bageriet og tryllet både økologisk Bondebrød og økologiske Kernesandwichbrød frem til os, som nu kan findes på Smør-selv-dagene.
Om fredagen tager vi børnene med rundt i forskellige verdenskøkkener: Bao (asiatisk dampet hvedepitabolle) og mexikansk mini-tortilla er det blevet til. Og så har vi efterkommet institutionernes ønske om en (fiske)-hotdog også. 

PÅLÆG
Becel er blevet skiftet ud med den plantebaserede smørbare Jörd, som vi synes har en mere rund og mild smag.
Torskerognssalaten er tilbage i en ny og forbedret udgave. Og så har vi igen sneget lidt bælgfrugter ind i både Kakaocreme og Pizzaspread. Lad jer dog ikke afskrække, de smager nemlig knaldgodt!
Vi har desuden fået Hanegal til at skære den milde spegepølse i skiver, så den er lettere for køkkenerne at håndtere. Derfor har vi også valgt at give den til alle vuggestuebørn, da den er lidt lettere for dem at tygge, end den lidt hårdere oksespegepølse. Sidst men ikke mindst har vi endelig knækket koden til en kartoffelmad og det er vi helt oppe og køre over. Mere sommer bliver det ikke. Pst: Tricket er en æggedeler. 

I ØVRIGT
Fødevarestyrelsen har i starten af 2022 lanceret nye anbefalinger for Kostråd til daginstitutioner. Det betyder at vi gradvist vil bevæge os i en lidt grønnere retning, med mindre kød og flere bælgfrugter. Vi er helt med på, at det tager tid at vænne sig til. Derfor mener vi at det er vigtigt at holde fast i de klassiske retter, med et grønnere lille tvist, så vi er sikre på at børnene kan genkende maden. For som vi siger hos Fru Hansens kælder: så er maden ikke sund før den ligger i maven. Velbekomme!

De bedste, spirende forårshilsner
Fru Hansens Kælder