Tilbage

Efterår og vinter menu 2019-20

Mens bladene skifter farver og langsomt falder af træerne, så skal
Fru Hansens børn mæske sig i dejlige mættende vinterretter.

Den 1. oktober starter den nye menu – du opfordres til at læse dette nyhedsbrev grundigt – så får du nemlig den vigtigste viden om den nye menu …

Vi har lavet en fireugers menu med skønne og varierede måltider, som er nemme at tilberede. Og selvom vi har tilladt os at fjerne nogle af ungernes favoritter, håber vi, at vi har erstattet dem med nogle nye yndlingsretter.

Økologiprocenten på den nye menu er over 90%.

Varme retter
Boller i Selleri– en fløjlsblød ret med kyllingeboller i en sovs bestående af knoldselleri og andre lyse grøntsager. Vi er sikre på, at den bliver et vinterhit.

Pølsegryde – en børnebasker af de helt store! Kyllingepølser og champignon i en sovs bestående af helt fint-blendede grøntsager og fløde. Mums.

Rodfrugtmosen er tilbage – Kartofler, pastinakker og kålrabi smagt til og blendet til en super sund mos.

Skysovs – vi har forsøgt at lave en sund efterligning af lkeas klassiske ret “Köttbullar med mos” og det starter naturligvis med en god brun sovs.

Tomatsovs – Hanegal har lavet en børnevenlig tomatsovs til os. Tomatstykker, tomatsovs, basilikum, olivenolie, hvidløg, en smule salt og en knivspids sukker. Sådan.

Karrysovs – kommer i en ny udgave. Hanegal har lavet en ny version, som er rund i smagen pga. kokosmælk. Sovsen er blendet med æble og masser af grøntsager for at give den fylde.

Vegansk bolognese – i ny forbedret udgave. Det er lykkedes Hanegal at erstatte soyaprotein (køderstatning) med en nyt danskproduceret økologisk ærteprotein. Ret blæret.

Thaisuppe – Kender I allerede. Suppen er lavet på røde linser, hvilket giver den fylde og sikrer bedre mæthed hos børnene. Den kan være lidt “grynet”, men det skyldes altså de blendede linser.

Vintersuppe – vi kunne også have kaldt den “gule-ærter-suppe”, for det er, hvad det er. En suppe bygget på flæk-ærter og kartofler. Sund, tung, vinteragtig og mega lækker.

Frugt, grøntsager og gnavegrønt
Ønsket om mere sæson giver naturligvis nogle begrænsninger i forhold til, at vi også gerne vil have variation. Det er en hårfin balance, og vi har valgt at fastholde nogle af de frugter og grøntsager, som vi ved, at børnene er glade for, og som er tilgængelige hele året (fx banan, agurk).
Derudover kommer vi til at foretage flere løbende sæsonudskiftninger (fx klementiner).
Vi har udskiftet de raspede kartofler med friske vaskede kartofler med skræl. Sorten skifter efter sæson og tilgængelighed.
Der er kommet blegselleri og glaskål på som nyt gnavegrønt.
På frugtsiden er der kommet ananas på menuen.
Vi har sat mængden op (vægtmæssigt) på de kål, der har blade på (broccoli og blomkål). Dette skulle gerne sikre, at der bliver nok til alle.

Grød
Grød er en gammel dansk vinterspise – det er godt, nærende og billigt.
Model lille (A) og model Lun (C) har grød på 2 gange på fire uger.
Vi ved, at der er blandede erfaringer med grød – nogle elsker det, andre har svært ved at få det til fungere. Vi har forsøgt at lave nogle enkle og børnevenlige grødopskrifter, og vi håber, at I alle vil give det en chance.
Når vi sætter grød på menuen, handler det også om økonomi. Grøddage er billige dage og billige dage betyder, at der bliver råd til noget af det “sjove”. Fx lykkedes det os at få en ekstra varmmadsdag ved at sætte grød på menuen. Så … gyngerne og karrusellerne.

Lune retter
Der er selvfølgelig også nogle nye lune retter på menuen.
Søris har lavet en efterårsblanding til os, som bliver til de flotteste rodfrugtfritter.
Søris har også lavet revet kartofler og gulerødder, som gør det let at lave små fine rösti. Grøntsagsfrikadellerne er lavet mindre, så de passer til et barn og ikke længere skal deles.
Lækre økologiske madpandekager, som skal toppes med vegansk fyld.
Broccolitærte, en ny grøn vinteragtig tærte, som bare er lækker og mættende.
Prøv det!

God fornøjelse!
Men nu gælder det om at få prøvet den nye menu. Giv den en chance! Lad børnene prøve at smage tingene nogle gange! Vi er mega spændte på at få tilbagemeldinger fra Jer. Når menuen har kørt et par omgange, vil I modtage et spørgeskema, hvor vi beder jer tage stilling til (næsten) alt på menuen. Jeres svar skal give os data til at kunne lave den næste efterårs/vintermenu endnu bedre.

Praktik
Alle materialer ligger klar til at blive printet. Menuplaner, opskrifter, allergenelister osv.
Fra den 1. oktober ligger menuerne også klar på forældresiden, så de kan følge med i børnenes mad.
Der kan, i overgangsperioden mellem ny og gammel menu, være situationer, hvor AB/BC vælger at erstatte med produkter fra den nuværende “gamle” menu. I bestræbelserne på at undgå for meget madspild, mener vi, at det er ok, at vi får “tømt lagrene”.
Den nye menu kører i en 4-ugers rotation – den gentager sig selv 6 gange og så erstattes den af sommermenuen den 1.4.2020.

Hvis I er i tvivl om noget, eller har spørgsmål til den nye menu, er I meget velkomne til at tage fat i os på telefon 33 14 45 54.

Med de varmeste vinterhilsner
Fru Hansens Kælder